Project

Bibliotheek Zutphen; verbouw Rijksmonument en inrichting bibliotheek

Bibliotheek Zutphen; verbouw van een Rijksmonument en de inrichting van een moderne bibliotheek in de Broederenkerk van Zutphen.

 

Een eervolle opgave die met respect voor het monument is benaderd; behouden ingrepen gericht op herstel en een zorgvuldige toepassing van vorm, materiaal en kleurgebruik staan borg voor een (her)beleving van de ruimtelijke kwaliteit van de monumentale Dominicanenkerk. De hiërarchische indeling (narthex, middenschip, zijschepen, koor en apsis) bepaalt in hoge mate de lay-out, de functies en het gebruik.

In de kerk is fysiek zichtbaar dat het in de vernieuwende bibliotheek niet langer alleen om boeken draait. De uitleenfunctie is in Zutpen uiteraard wel aanwezig maar wie goed kijkt ziet dat het middenschip nauwelijks gevuld wordt met boeken en media. Deze zijn in de zijschepen geplaatst en vormen zo de context voor het nieuwe bibliotheekwerk. In het midden van de kerk is zichtbaar wat met deze informatie gedaan wordt. De bibliotheek krijgt hier letterlijk de ruimte om zich door te ontwikkelen naar een maatschappelijke bibliotheek als hart van de Zutphense samenleving, gericht op de ontwikkeling en ondersteuning van burgers in de participatiesamenleving. De door de bibliotheek georganiseerde activiteiten, kenmerkend voor de zich vernieuwende bibliotheek, krijgen zo een prominente plek waar ze goed zichtbaar zijn voor het publiek.

Een podium voor persoonlijke ontwikkeling, debat, cultuur, muziek, ontmoeting en verblijf. De huiskamer Zutphen, toegankelijk voor iedereen.

Dat het resultaat wordt ervaren zoals het bedoeld is leert de blog van Marc Deckers: “Stil prevelt men hier de gebeden voor persoonlijke ontwikkeling” (klik hier)

 

Opdrachtgever: Gemeente Zutphen / Graafschapbibliotheken

Vloeroppervlak: 1.100m2

Status: Uitgevoerd januari – juni 2017

Inrichtingskosten: € 300,- per m2 (excl. btw)

  • Heeft u (ver)bouwplannen of bent u zich aan het oriënteren?

    Neem gerust contact op met InVorm om de mogelijkheden te bespreken. Vanzelfsprekend geheel vrijblijvend.
  • Contact opnemen