Op Rotterdam CS wordt zichtbaar dat het in Bibliotheken om meer gaat dan het uitlenen van boeken

 

Op 1 november 2017 is de Bibliotheek op het station geopend door de Rotterdamse Cultuur-wethouder Pex Langenberg en de directeur Bibliotheek Rotterdam Theo Kemperman. Na Haarlem CS heeft nu ook Rotterdam CS een eigen ‘stationsbibliotheek’. Omdat de Bibliotheek veel meer te bieden heeft dan boeken, ontwikkelde InVorm Architecten een nieuw inrichtingsconcept waarin digitale componenten een prominente rol spelen. De StationsHuiskamer van Rotterdam CS biedt een uitgelezen kans om het grote publiek op een klein oppervlak kennis te laten maken met het totale aanbod van de Bibliotheek.

 

De Bibliotheek op het station is een pilot van twee jaar en maakt deel uit van het aanwezigheidsbeleid dat er toe moet leiden dat in 2020 het aantal Rotterdamse vestigingen tot 21 is uitgegroeid. Iedere vestiging krijgt zijn eigen lokale karakter, afgestemd op de identiteit van de wijk en zijn bewoners. In de ‘stationsbibliotheek’ toont de Bibliotheek op een groot scherm welke culturele en educatieve activiteiten zij in haar vestigingen organiseert en welke digitale diensten worden aangeboden. De speciaal daarvoor door InVorm Architecten ontwikkelde presentatiezuilen brengen deze digitale diensten extra onder de aandacht. E-books, E-readers, PressReaders en Muziekweb zijn ter plaatse uit te proberen en desgewenst direct te downloaden. Wie zich op wil geven voor één van de activiteiten kan dat hier ook doen.

De Bibliotheek op het station is een initiatief van ProBiblio dat in 2011 de eerste ‘stationsbibliotheek’ opende op Haarlem CS. Dick van Tol van ProBiblio is nauw betrokken bij de ontwikkeling en geeft aan dat digitalisering nu nog meer een ‘topic’ is dan zes jaar geleden. Hij hoopt van Rotterdam te kunnen leren hoe de digitale dienstverlening naar een hoger plan getild kan worden. Uiteindelijk wil ProBiblio in samenspraak met andere zusterorganisaties door het hele land een netwerk van ‘stationsbibliotheken’ oprichten.

De Bibliotheek mikt duidelijk op de forenzen maar wil tegelijkertijd ook echt een vestiging voor de buurtbewoners zijn. De samenwerking met de StationsHuiskamer zorgt er voor dat bezoekers zeven dagen per week gastvrij ontvangen worden. Ook zullen er met regelmaat kleinschalige activiteiten georganiseerd worden.

De ‘stationsbibliotheek’ in Rotterdam is een sfeervolle ontmoetingsplek waar ontdekking en persoonlijke ontwikkeling op een prettige wijze aangeboden worden. Lekkere koffie, een goed boek en mooie muziek gaan hier hand in hand met de digitale dienstverlening en het brede aanbod van activiteiten. Op Rotterdam CS leer je de Bibliotheek pas echt kennen!

___________________________________________________________________________________________________

EINDE PERSBERICHT

InVorm Architecten ontwerpt en begeleidt bouwkundige- en interieurprojecten.

InVorm Projectinrichting richt bibliotheken, scholen en kantoren in en ontwikkelt en verkoopt branchespecifiek- en maatwerk meubilair.

 

Download hier het persbericht

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met InVorm Architecten

tel.: 010-2041555 / e-mail: info@invorm.info

Westerkade 18 3116GK Schiedam

www.invorm.info

 

Links over de Bibliotheek op het station / Stationsbibliotheek Rotterdam CS:

Algemeen Dagblad 1 november 2017: klik hier

De Nieuwspeper 1 november 2017: klik hier

De Nieuwspeper 30 oktober 2017: klik hier

Bibliotheekblad 2 oktober 2017: klik hier

NRC 30 september 2017: klik hier